02-05-07

~ Vrouwe Fortuna ~

 

Een voorbarige zomerzon glijdt doorheen de paarsrode gordijnen en streelt zachtjes mijn naakte schouders alvorens me te wekken. Mijn hart tikt als een metronoom bij Rachmaninovs derde concierto en mijn blik weigert de nacht te verlaten. De onrust trekt gevaarlijk slingerend door mijn ochtendlijf. Restjes van een veel te aanwezige droom zweven door de verlichte kamer. Ik hoor de hamster knagend ontbijten en besluit uiteindelijk hetzelfde te doen.

 

Minutenlang voelen mijn vingers de toetsen onder zich gloeien. Ze smeken om beroerd te worden, hun letters af te staan aan een conglomeraat van woorden, zinnen en verhalen. Ik probeer maar blijf steken. Ik worstel met de muzen, ik strijd een zwijgzaam gevecht met mezelf.

 

Gisteren lijkt eeuwen geleden, toen ik met veel te vuile voeten op het veel te propere bed zat, met een likje Martini en twee jongemannen van de mooiste soort. Dit schrijf ik in de stille hoop dat zij dit zullen lezen, zwervend op het uitgestrekte web, beseffend dat zij meer dan enkel een eerste indruk hebben achtergelaten bij dit springerige kind.

 

Want terwijl zij met bolle jurkjes door de ochtend huppelt, picknicks houdt en haar karige centen besteedt aan slagroom en cappuccino’s, verschansen zij zich binnen achter de grijze blinderingen om aartsmoeilijke codes te programmeren terwijl het geld binnenstroomt telkens wanneer ze iemand “geriverd” of  “overbluft” hebben.

 

Wanneer de avond echter valt en zij hun holletjes verlaten en praten, dan komen de fonkelende ogen, levendige beschrijvingen en de lachjes naar boven, soms klein, soms klaterend door de kamer. De inwijkeling met de staalblauwe ogen en het muisblonde haar hanteert het Nederlands met een heerlijk lieflijke Oost-Europese tongval terwijl z’n uiterst beminnelijke vriend zich bedient van een bevreemdend mooie stem. De wereldwijsheid die zij tentoonspreiden overschrijdt bijwijlen kamermuren, stadswallen en landgrenzen. Hun interesse jegens dit kind houdt het midden tussen vroegtijdige vaderlijkheid en fascinatie voor één der vreemdste vormen van het andere geslacht. De conversatie is compleet, de deelnemers voldaan, de nacht helder en de geesten troebel.

 

En zij? Zij geniet onderwijl, wordt een beetje groter en verwondert zich nogmaals over de schijnbare toevalligheid waarmee Vrouwe Fortuna zich voortbeweegt, zo tussen de gangen van dit gigantische studentenblok.

 

 

 

www.allboutpoker.eu

http://www.youtube.com/watch?v=TflDH2wyEAo

 

 

13:06 Gepost door La fille C | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Rachmaninov Je verwijst naar de derde symfonie van Rachmaninov, maar het filmpje is een fragment uit het derde pianoconcerto van Rachmaninov. Ken je trouwens het tweede pianoconcerto van Rachmaninov, dat is zo mogelijk nog mooier, maar ietsjes minder bekend dan het derde.

Gepost door: jdd | 02-05-07

Dankje... ... voor de rechtzetting! Ik bedoelde inderdaad het pianoconcierto. Ik heb enkel het eerste en het derde staan, het tweede is me nog onbekend, maar daar laat ik dan maar 'ns verandering in komen... :-)

Gepost door: S. | 02-05-07

Schoon Suzan, ik fonkel mee met je ogen en schrijf mezelf vrij met stukjes jouw-inspiratie!Gepost door: A. Legacy | 02-05-07

Mijn Suzan,
wat ben je prachtig

Gepost door: Saar | 04-05-07

hou je van Rach 3?
misschien eens kijken naar
Shine

Gepost door: E | 04-05-07

aan de godin Fortuna O Fortuna
velut luna
statu variabilis
semper crescis
aut decrescis
vita detestabilis
nunc obdurat
et tunc curat
ludo mentis aciem


Lieve Suzan, je schrijft prachtig

Gepost door: Hannah | 09-05-07

een toegelaten bewondering Hoe ze haar lettertjes gerangschikt heeft is eigelijk om vragen dat haar lezers met woorden beginnen te spelen. Jammer dat ik al veel gelijkenis vaststel tussen mijn kunsten bij dit vreemde bezigheid en de vaardigeden die ik tentoon stel bij het beschieten van de grasmat met een zwart-witte bal.

Zou zij zich fortuinlijk voelen in wat ze doet? Neen, ik ga daar gewoon ja op zeggen zonder kansrekening erbij betrekken. Dat merk je, niet? De meesten zouden ook wat voor over hebben om wakker te worden in het gezelschap de snelste zonnekinderen. Niemand hoeft daar om jaloers doen, je moet er gewoon oog voor hebben en dat heeft zij.

Men moet het eigenlijk gewoon zelf meemaken om het haar niet kwalijk te nemen. Haar polyimpressieve blik, die je zal overtuigen dat ze het erg vindt maar gelijktijdig van geniet om het smokkelwaar binnen te brengen. Het is nu eenmaal zo, zij is een agrarisch persoon en dat propere bed is nu eenmaal de toevallige slachtoffer waar zij haar moestuintje tracht aan te leggen. Het blijft naïef om te geloven dat haar tuintje het zal overleven in een snikhete en natte omgeving van de huiselijk gevestigde Whirlpool wasmachine.

De avond zelf had veel kansen te bieden om je eens in te leven in de rol van een onwetende leerling en dan weer was je de goeroeistische redenaar. De wijsheid vloeide, al dan niet uit de gekoelde gespiraliseerde doppendragers, stilletjes door alle hoeken van dit witte elite kippenhok. Even voor het donker werd, gebeurde het volgende: ...zij klopte en kwam binnen...

Gepost door: aceless | 09-05-07

Op zo'n heerlijke reactie... ...moet ik toch eens reageren. Vooral je laatste poëtische zinnetje deed me iets herinneren. Ik drop normaal nooit kladjes, maar omdat je het kloppen aanhaalde, zal ik het toch maar doen:

"Zachtjes klopte ze. Aarzelend, alsof ze eigenlijk niet goed durfde. Hij van zijn kant twijfelde of hij werkelijk iets gehoord had en riep toen maar “binnen”. Nog zachter duwde ze de deur open en stak eerst haar hoofd om het hoekje, om zeker te zijn dat ze het echt wel juist gehoord had. Zijn ogen sprongen op en automatisch zette hij de muziek wat stiller. Even verdeelde hij z’n blik tussen haar en het flikkerende scherm maar uiteindelijk besloten de ogen het toch bij haar te houden. "

Misschien had ik toch verder moeten schrijven ;-) xx

Gepost door: S. | 10-05-07

Wat moet ik hier schrijven om niet te herhalen? Ik denk dat je een bijzonder persoontje bent. Zoiets :-)? Anyway, heel mooi.

Gepost door: Noah | 11-05-07

Fortuna voor idereen Dit blijft een leuk tekstkstje om na te lezen.

Gepost door: Flanderspoker | 22-03-10

De commentaren zijn gesloten.